Sunucu Kiralama Nedir?

Bir sunucu sahibi olmanız gerekmeksizin hizmet aldığınız webhosting ya da veri merkezine ait sunucuları, kaynak özelliklerine göre dönemsel ödeme yaparak kullanmanızdır. Eğer fiziksel bir sunucu kiralıyorsanız; çoğunlukla dedicated server ismi ile karşınıza çıkacaktır. Bunun haricinde bulut sunucu, cloud sunucu, vds sunucu ve vps sunucu şeklinde farklı sunucu tipleri kiralayabilirsiniz.

Sunucu kiralama türleri

Bulut (cloud) sunucu kiralama

Bulut sunucuların en önemli ayrımı sanal sunucu olmalarıdır Bunun bir çok avantajı bulunmaktadır. Kaynaklarınız yetersiz geldiğinde kolayca arttırabilirsiniz ya da projenizin yüksek kaynak ihtiyacı son bulduğunda kaynaklarınızı azaltarak ödemelerinizi düşürebilirsiniz. Kolaylıkla sunucu yedeğinizi alabilir ya da sunucularınızı klonlayabilirsiniz

Dedicated (Fiziksel) sunucu kiralama

Genellikle büyük projeler için tercih edilmektedir. Ancak yine de fiziksel bir sunucu kiralayıp bu sunucuyu sanallaştırarakta kullanabilirsiniz. Bir bulut sunucuya, vds ve vps sunuculara göre daha yüksek maliyetlidirler ancak karşılık olarak daha yüksek kaynak sunmaktadırlar. Fiziksel sunucu kiralamalarınızda disk yedekliliği çok önemlidir ve bu nedenle raid yapılandırmalı bir dedicated server seçmeniz veri kaybı yaşama ihtimalinizi büyük oranda düşürecektir.

VDS sunucu kiralama

Vds sunucular, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılması ile elde edilirler ve eğer bu sanallaştırma donanım seviyesinde yapılmış ise ismi VDS olarak tanımlanmaktadır. Sanal atanmış sunucu ya da virtual dedicated sunucu olarak adlandırılırlar. Buradaki dedicated ifadesi virtual ile birlikte kullanıldığında bir sanal sunucu olduğunu ama diğer sanal sunucuların Size ayrılan kaynaklara erişemeyeceğini ya da müdahale edemeyeceğini ifade etmektedir. Vps sunucularak göre daha stabil sunuculardır.

VPS sunucu kiralama

Vps sunucular en uygun maliyetli sanal sunuculardır ve yine fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulurlar. Ancak burada VDS’in aksine, sanallaştırma işlemi donanım seviyesinde değilde işletim sistemi seviyesinde yapılır ve bunu daha anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse yazılımsal bir sanallaştırmadan söz edebiliriz. Yine kaynaklar sanal sunuculara pay edilirler ancak burada monitoring işleminin daha dikkatli yapılması gerekir çünkü kaynaklarını zorlayan bir sanal sunucu yeterince iyi izlenmez ise diğer sanal sunucuların çalışmasını olumsuz anlamda etkileyebilir.

Sunucu kiralama hangi amaçla gerçekleştirilir?

Linux sunucu kiralama

Linux tabanlı uygulama çalıştırmak için tercih edilen sunuculardır. Açık kaynaklı olması, servis çalıştırma stabilitesinin daha yüksek olması, işletim sistemi lisans maliyeti olmaması nedeni ile yüksek oranda tercih edilmektedir. Üzerinde kod geliştirebilirsiniz, web sitelerinizi barındırabilirsiniz, e-mail sunucunuz olarak kullanabilirsiniz, vpn sunucusu olarak yapılandırabilirsiniz, dosyalarınızı barındırabilirsiniz.

Windows sunucu kiralama

Windows tabanlı web sitelerinizi barındırmak için windows sunucular tercih edebilirsiniz, dilerseniz bu sunucuya rdp yani uzak masaüstü ile erişerek sanki evinizde bir bilgisayarı kullanıyormuş gibi hareket edebilirsiniz. .Net ya da asp tarafında kod yazıyor iseniz yine bir windows sunucu kiralamayı tercih edebilirsiniz. Windows sunucular üzerinde muhasebe programlarınızı da çalıştırabilirsiniz.

Mail sunucu kiralama

Size ya da firmanıza ait e-mailler neden farklı bir firmanın kontrolünde olsun dediğiniz anda bir mail sunucusu kiralayarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Böylece mail sisteminiz üzerindeki tüm kontrol Sizde olacaktır. Mail hesaplarınızı dilediğiniz yüksek kotalar ile açabilir, mail gönderim sınırlarınızı dlediğiniz gibi esnetebilirsiniz. Ayrıca maillere at dosyalar Sizin yönetiminizdeki bir mail sunucusunda depolanmış olacaktır.Bunun yanında mail hesaplarınız için dilediğiniz kuralları oluşturabilirsiniz.

Hosting sunucu kiralama

Web sitelerinizi kendinize ait bir sunucuda barındırmak istiyor iseniz bir hosting sunucusu kiralamalısınız. Hosting sunucuları, üzerinde web sayfalarını barındıracak, istek geldiğinde bu sayfaları karşı tarafa sunacak şekilde yapılandırılmış sunuculardır. Eğer asp ya da .net tabanlı web sitelerini barındıracak iseniz bir windows hosting sunucusu, eğer php tabanlı web siteleri barındıracak iseniz linux hosting sunucusu edinmelisiniz. Hosting işlevlerinizi arttırmak için hosting sunucunuza bir hosting kontrol paneli yazılımı kurabilirsiniz. Böylece sunucu yönetiminiz daha konforlu hale gelecektir.

Oyun sunucu kiralama

Oyun sunucuları, oyuncuların genelde çok oyunculu oyunları oynamak için yapılandırdıkları sunuculardır. İnternet üzerinden oynanan oyunların çoğu bir oyun sunucusuna bağlanarak çalışır. Kendi özel oyun sunucunuz olduğunda kiminle oynadığınızı Siz karar verebilirsiniz ya da dilediğinizi kişiyi oyundan çıkarabilirsiniz dolayısı ile kontrol tamamen Sizin elinizde olacaktır.

Web sunucu kiralama

Web sunucuları üzerinde genelde Apache, IIS, Nginx ya da Litespeed gibi yazılımları çalıştıran sunuculardır. Bu sayede sunucunuza gelen istekleri dilediğiniz şekilde yanıtlayabilirsiniz. Genellikle http protokolü ile çalışmaktadır. Web sunucularında iyi bir optimizayon önemlidir, böylece istek sayısı ve vereceğiniz yanıt performansını önemli ölçüde artacaktır.

SQL sunucu kiralama

Veritabanlarının barındırıldığı sunuculardır. Üzerinde bir veritabanı yönetim sistemi çalışır ve bu sayede veritabanlarınızı import edebilir, oluşturabilir ve tasarlayabilirsiniz. Yoğun sistemlerde web sunucusu ve sql sunucular genelde ayrılırlar ki böylece performans artacaktır. Bir veritabanı isteğine en hızlı cevap verecek şekilde yapılandırılan sunuculardır. Üzerinde Mysql, Mssql, PostgreSql ya da nosql gibi veritabanı yönetim sistemleri barındırabilirsiniz.

Pvp sunucu kiralama

Oyuncuların karşılıklı olarak mücadele ettiği oyun sunucularına pvp sunucuları denmektedir. Sunucu sahibi oyun dosyalarını sunucuya yükler ve dilediği kişiler için oyunu erişime açar. Böylece karşılıklı oyunlar gerçekleşmiş olur. Pvp, oyuncu oyuncuya karşının ingilizcesinin kısaltmasıdır. Player versus player şeklinde açılmaktadır.

FTP sunucu kiralama

Ftp sunucuları için linux ya da windows tercih edebilirsiniz ancak önerimiz lisans maliyeti olmadığı için linux sunucu edinmeniz olacaktır. Üzerine bir ftp server uygulaması kurduğunuzda sunucunuz ftp isteklerinizi karşılamaya hazır olacaktır.

Sunucu kiralama fiyatları nasıl belirlenir?

Sunucu kiralamalarında fiyatı etkileyen en önemli faktörler seçilen donanım özellikleridir. Bunlara örnek olarak cpu’nun işlem gücü, bellek ve disk kapasitesi, diskin ssd olup olmadığı fiyatı belirleyen en önemli unsurlardır. Bir fiziksel sunucu seçecek iseniz kasanın üreticisi de fiyatı etkiler yani markasız bir sunucu kiraladığınızda ödeyeceğiniz ücret ile markalı ve bilindik bir sunucu üreticisine ait ürünü kiralamak ister iseniz karşınıza farklı fiyatlar çıkaracaktır. Bunun yanında sunucunuza ileve etmek isteyebileceğiniz yapılandırmalar da sunucu ücretinize ilave eklenebilir ki bunlara örnek olarak tercih edeceğiniz raid seçeneği olabilir. Ayrıca sunucunuz için seçeceğiniz bant genişliği ya da internet hızı yine önemli bir faktördür. Bazı durumlarda sunucunuzun barınacağı datacenter alanı da fiyatı değiştirebilir yani Siz internet yedekliliği, elektrik yedekliliği gibi farklı opsiyonlar belirleyebilirsiniz.

Sunucu kiralama sözleşmesinde nelere dikkat edilmelidir?

Sunucu kiralama sözleşmelerinde Size donanım konusunda garanti verilip verilmediği açıkça belirtilmelidir. Eğer sunucunuzda donanımsal bir arıza olur ise firma bunu hemen ücretsiz olarak gidereceğini sözleşmesinde belirtmelidir. Bunun haricinde temel konularda bir telefon desteği almanız gerekeceği için sözleşmede bu maddeyi mutlaka görmelisiniz. Bunlar haricinde Sizlere verilen SLA süresi yine sözleşmede ifade edilmelidir. Hizmet alımlarınız öncesi bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Ücretsiz sunucu kiralama mümkün müdür?

Ücretsiz sunucu kiralama genellikle mümkün değildir. Sunucular önemli donanımlardan oluştuğu için her biri birer maliyettir. Bunun yanında sunucuların çalışabilmesi için elektrik, soğutma, internet, bakım için gerekli personel gibi giderleri bulunmaktadır.

0 Shares:
Benzer İçerikler